Najprostszy chleb na świecie !
Bezglutenowy, idealny na diecie, ma niski indeks glikemiczny 😉
Sprawdza się przy diecie cukrzycowej, przy insulinooporności, Hashimoto itd.
Składniki oraz przygotowanie:
- 4 saszetki kaszy gryczanej niepalonej: rozciąć, wsypać do miski, zalać wodą, przepłukać
zostawić zapalne wodą lekko ponad powierzchnie kaszy (w razie potrzeby uzupełnić wodą jak napęcznieje)
odstawić na 2 dni w lodówce
np. rano zalać kaszę w poniedziałek, odstawić na 2 dni i zmiksować blenderem ręcznym rano w środę
masa powinna być dość gęsta - 1/2 łyżeczki soli (np. himalajskiej) – dodać do kaszy przed zblendowaniem
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia- dodać do zblendowanej masy i dalej zblendować
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia > wylać masę > udekorować na wierzchu np. nasionami chia, popingiem z amarantusa lub słonecznikiem
Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C przez ok. 50 minut.Chleb podziel na 15 kromek —> Wartość odżywcza 1 kromki:
- 106 kcal
- 4 g białka roślinnego
- 2,4 g zdrowych tłuszczów (NNKT)
- 18 g węglowodanów [w tym 1,7 g błonnika]