INSPIRACJE / Odżywianie / 26 kwietnia 2016

Ciąża – jak odpowiednio się do niej przygotować?

Ciąża to duże wyzwanie dla organizmu, dlatego warto się do niej odpowiednio przygotować. Zaplanowanie ciąży pomoże nie tylko zdrowiej przez nią przejść, ale również łatwiej i szybciej odzyskać formę po porodzie. Jednym z ważniejszych elementów przygotowania do stanu błogosławionego jest zmiana nawyków żywieniowych. O świadomym planowaniu rozmawiamy z Katarzyną Rudzińską, dietetykiem, Dyrektorem Poradni COiO w Pabianicach przy ul. Grobelnej 7.

Czy wśród Pani klientek są kobiety, które przychodzą do Pani poradni z myślą o przygotowaniu się do ciąży?

Często spotykam się z kobietami z dużą nadwagą czy otyłością, którym lekarz powiedział, że jeśli nie schudną, to może być problem z zajściem w ciążę bądź potem z jej utrzymaniem. I jeśli takie panie zaczynają u nas pracę, otrzymują odpowiedni program żywieniowo-suplementacyjny, to zazwyczaj bardzo skrupulatnie się go trzymają, są bardzo konsekwentne, bo mają swój cel. Chociaż pamiętam taką sytuację, że jedna pani schudła właśnie przygotowując się do ciąży, a potem powiedziała, że nie chce zajść w ciążę, bo tak ładnie wygląda (śmiech). Tak ładnie wyszczuplała, straciła prawie 20 kg.

Czy dieta kobiet w ciąży, a także suplementy, które powinna przyjmować, różnią się od diety kobiet niebędących przy nadziei?

W trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na pewne składniki. Kobieta powinna wtedy dostarczać swojemu organizmowi duże ilości kwasu foliowego, żelaza oraz kwasów Omega-3. Są one potrzebne zarówno kobiecie, jak i dziecku. Poza tym, dieta kobiety w ciąży nie powinna różnić się zbytnio od normalnej, zbilansowanej diety, czyli powinna być jak najbardziej urozmaicana, zawierać duże ilości warzyw i owoców; trzeba również pamiętać o dobrych białkach, dużej ilość błonnika (raczej z diety talerzowej niż suplementacyjnej – ze względu na zaparcia). Na pewno powinna unikać wszelkich termogeników – to bardzo niekorzystnie wpływa na dziecko. Należy też bezwzględnie wykluczyć papierosy, alkohol i wszelkiego rodzaju fast foody, zawierające m.in. bardzo szkodliwe tłuszcze trans.

Jakie suplementy powinno przyjmować się w ciąży?

Kobietom w ciąży zaleca się suplementowanie przede wszystkim kwasu foliowego i żelaza. Jeśli chodzi o ten pierwszy, to jego niedobory powinno się uzupełniać już około pół roku przed planowaną ciążą, gdyż dzięki niemu podział tkanek przebiega sprawniej. A przecież organizm w trakcie ciąży jest nastawiony właśnie na tworzenie nowych komórek.

A żelazo? Czy to prawda, że kobiety w ciąży powinny jeść dużo wątróbki, bo jest to bogate źródło tego składnika?

Współcześnie takie zalecenia trzeba już niestety włożyć między bajki. W trakcie ciąży rzeczywiście rośnie zapotrzebowanie na żelazo, ponad połowa ciężarnych cierpi na jego braki. Jego braki trzeba więc uzupełniać. Według zaleceń części dietetyków – właśnie poprzez spożywanie dużych ilości wątróbki, która faktycznie zawiera bardzo duże ilości żelaza. Ale oprócz tego – masę toksycznych związków i chemii. Wątroba jest bowiem takim organem, który przyjmuje wszystko, co wprowadzamy do organizmu, łącznie z toksynami, bo jego zadaniem jest oczyszczanie organizmu. Kiedyś zwierzęta były inaczej karmione, inaczej wyglądała hodowla, a więc siłą rzeczy inny był stan ich wątroby, inna też była zwartość żelaza. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest tutaj suplementacja suplementami naturalnymi. Trzeba o niej bezwzględnie pamiętać, bowiem skutki niedoboru żelaza mogą występować u dziecka nawet rok po urodzeniu.

Co z mitem jedzenia za dwoje?

No właśnie, to często spotykane w naszym kraju myślenie. Niestety, zupełnie mijające się z prawdą – kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, ale dla dwojga, dla siebie i dla dziecka. Kaloryczne zapotrzebowanie związane z organizmem dziecka rośnie dopiero gdzieś w trzecim trymestrze. I wtedy ilość kilokalorii powinna być stopniowo zwiększana do ok. 500. I jeśli kobieta stosuje się do tych zaleceń, to nie przytyje więcej niż waży dziecko, łożysko i wody płodowe, czyli ok. 8-10 kg. Zależnie od wagi przed ciążą

Jest chyba takie przyzwolenie na folgowanie sobie w trakcie ciąży. Jedzenie za dwoje to jedno, a rozmaite ciążowe zachcianki, o których tak często się słyszy – to drugie.

Właśnie. A potem naprawdę dużo kobiet ma problem po ciąży, kiedy wychodzą negatywne skutki tych mitów w postaci dodatkowych kilku-kilkunastu kilogramów.

I jakie są wtedy Pani rady dla takiej osoby, która chce schudnąć po ciąży?

Zawsze moje pierwsze pytanie w przypadku tych klientek jest to, czy karmi piersią. Bo to warunkuje i rodzaj diety talerzowej i dobór suplementów. Zakazane są wszelkie termogeniki, musi być odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych, białka, witamin – tak samo jak w okresie ciąży. Trzeba też uważać na pewne produkty z diety talerzowej, bo dziecko może mieć kolki bądź problemy z wypróżnieniami. Jeżeli nie karmi piersią, mamy większą dowolność.

Jak radzić sobie z porannymi mdłościami i zgagą w czasie ciąży? Czy są jakieś sposoby, żeby to zniwelować?

Na jednym ze szkoleń z zakresu dietetyki usłyszałam od prowadzącej pani doktor medycyny, że te sprawy to wyłącznie kwestia kobiecej wyobraźni, że wystarczy powiedzieć sobie, że ich nie ma, i ich nie będzie. Podobno sprawdziła na własnym przykładzie. Sama nie jestem jeszcze mamą, więc nie miałam okazji zweryfikować tej teorii(śmiech). Ale to oczywiście kwestia bardzo indywidualna – są kobiety, które przechodzą ciążę idealnie, a są takie, które niestety mają tego typu dolegliwości. Jeśli mdłości rzeczywiście występują, można na przykład jeść mniejsze porcje, nie pięć, a dziewięć posiłków dziennie. Tak by jak najmniej obciążać żołądek. Jeśli chodzi o zgagę, to mogę podpowiedzieć: migdały potrafią bardzo skutecznie niwelować problemy z porannymi mdłościami i zgagą.

Dziękujemy bardzo za rozmowę!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Biuro COiO: Warszawa, ul. Kazimierzowska 43 lok. 1, info@coio.pl

Odwiedź rekomendowane placówki!

Sprawdź, jak się z nami skontaktować oraz znajdź adres najbliższej placówki.